Wykonanie
Ciasto z powidłami i puszystą pianą z
białek, to smaczny i prosty w wykonaniu wypiek. Wygląda niczym serwowany w wykwintnej kawiarni deser.
Składniki:250g
margaryny,3 szklanki
mąki,5
jajek,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakao,0,5 szklanki
cukru,10 płaskich łyżek
cukru pudru,słoiczek
powideł śliwkowychMargarynę siekamy nożem i łączymy z
mąką. Następnie dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia oraz
cukier puder, zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części- jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy
kakao. Większą część należy rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i posmarować powidłami. Wierzch przykrywamy startym na tarce o dużych oczkach
ciastem z
kakao.
Białka ubijamy z
cukrem i wykładamy na ciemne ciasto. Posypujemy startym na tarce jasnym
ciastem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st.C.SMACZNEGO!