Wykonanie
Czekoladowe ciasto z
truskawkami lub innymi
owocami. Można oprószyc
cukrem pudrem lub nie, jak kto lubi. Moim zdaniem
cukier puder doskonale łączy sie z kwaskowatym smakiem
truskawek.
Skladniki:- 1 kostka
margaryny (250g) ,- 1 i 1/2 szklanki
cukru,- 6
jajek,- 1 łyżka
proszku do pieczenia,- 2 szklanki
mąki,- 1/3 szklanki
kakao,+- 400g trskawek,-
cukier puder do posypania
Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą
truskawkę przekroić na pół. Odstawić. Przygotować ciasto.2 szklanki
mąki, 1/3 szklanki
kakao i 1 łyżkę
proszku do pieczenia przesiać, odstawić.Kostkę
margaryny utrzeć z
cukrem na puch, następnie po kolei wbijać
jajka. Dodać powoli przesiane suche składniki, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę
mleka). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć
truskawki. Piec w 180 st. C przez ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i przestudzić.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego,
Kasia ; )