ßßß Cookit - przepis na Babka łaciatka

Babka łaciatka

nazwa

Wykonanie

Najczęściej wypiekanym przeze mnie ciastem jest właśnie łaciata, dwukolorowa babka składająca się z jasnej i kakaowej warstwy. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
0,5 szklanki mleka,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych (opcjonalnie),
1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej, gdy jedna z porcji ciasta jest trochę większa (ona pozostanie jasna), a do drugiej dodajemy kakao. Jasna masa może być wzbogacona przez płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, ale nie jest to konieczne. Pozostaje teraz wyłożyć naprzemiennie jasną i ciemną masę do podłużnej formy. Babkę łaciatkę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/03/babka-aciatka.html