Wykonanie
Wybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna
tarta z
mascarpone i
bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety
mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała
tarta z
bitą śmietaną kokosową.
Śmietanę wykorzystywałam już do
tortów, ale
tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:)

Składniki:CIASTO25 dkg
mąki 14 dkg
masła 5 dkg
cukru 1
jajko szczypta
soliKREM:2 puszki
mleka kokosowego2 łyżki
cukru1 listek agar-agar
Truskawki wg. uznania:)Przygotowanie:Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki
mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego
mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości
wody.Do ściągnietej kokosowej "
śmietany" dodajemy
cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.
Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej
bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam
truskawki i wstawiam do lodówki.