Wykonanie
Włosi do jedzenia podchodzą bardzo poważnie i słusznie, bo jedzenie to życie. Od tego zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego Włosi przywiązują tak ogromną wagę do jakości jedzenia, wyglądu i zapachu, choć i tak najważniejsza jest miła i rodzinna atmosfera. Mam dla Was dzisiaj przepis na zapiekankę, która ma w sobie same dobre składniki i na pewno sprawi, że atmosfera przy
stole będzie pełna radosnego uniesienia. Zapraszam:)
Składniki: (5-6 osób)1kg
mięsa mielonego (
wołowina)500g
makarony muszle2
cebule2
puszki pomidorów w całości240g
mozzarelliolej/oliwa1 łyżka
mąki1 łyżka
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnkuoregano suszoneświeża
bazyliapieprzsólcukierocet balsamicznyNo to zaczynamy, rozgrzewamy piekarnik do 180C oraz gotujemy
makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni smażymy pociętą w piórka
cebule i
mielone mięso. Dodałam dosłownie kapkę
oliwy, resztę wytopi się z mielonego. Do
mięsa dodajemy jedną łyżkę
suszonego oregano, sporo
pieprzu czarnego i łyżkę
przecieru pomidorowego. Smażymy na złoty kolor, nie podlewamy
wodą,
mięso ma być lekko chrupkie. Pod koniec przyprószamy wszytko
mąką, posypujemy po wierzchy i dokładnie mieszamy.
Mięso gotowe, zdejmujemy z gazu.
Do blendera wrzucamy
pomidory z puszki, posiekaną
bazylie (dwie garści najmniej), dwa ząbki
czosnku, łyżkę
cukru i dwie łyzki
octu balsamicznego. Gotowe odstawiamy na bok.
Na dużych oczkach ścieramy
ser mozzarella ( może być inny) i zaczynamy przekładanie. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, układamy
makaron, kładziemy
mięso, posypujemy
serem i polewamy sosem, znów
makaron,
mięso,
ser, sos i kończymy układając ładnie
makaron, posypując
mięsem, polewając sosem i
ser na samą górę.
Zapiekankę pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku bez przykrycia. Oczywiście wersja zapiekankowa to moje takie "widzimisię" i śmiało można pominąć tą czynność. Wystarczy sos połączyć z
mięsem mielonym, chwilę podgotować ( nie dusić) i polać tym nasz ulubiony
makaron i posypać
serem.
Sos jest bardzo dobry, aromatyczny i o niebo lepszy niż te podrabiane z paczki. Polecam serdecznie i życzę smacznego oraz wspaniałego weekendu.
Bawcie się dobrze! My mamy zapas na cały weekend:)