Wykonanie
Czas
pomidorów rozpoczął się na dobre, dlatego teraz trzeba ich jeść najwięcej.
Pomidory dojrzewające w słońcu, to nie to samo co szklarniowe, kupowane w zimie. W tym roku dosłownie skąpane w słońcu, bo żar leje się z nieba od dłuższego czasu.Co prawda są opinie, które mówią, że
pomidorów nie powinno łączyć się z
serem, ale to połączenie jest tak cudowne w smaku, że nie sposób zrezygnować z tej przyjemności.
Feta,
pomidor i
oliwki, toż to pyszności.
Pomidory nadziewane na zimno można potraktować jako przystawkę do dania głównego lub jako samodzielną
sałatkę na śniadanie lub kolację, jak tylko ma się chęć na takie połączenie oraz odrobinę czasu i cierpliwości na przygotowane:-)
Pomidory nadziewane
fetą,
oliwkami i
pomidorem.Składniki:(nie podaję dokładnej ilości, bo to zależy od wielkości
pomidorów i ogólnych upodobań, tj. proporcji
sera,
oliwek i
pomidora)
-
pomidory,-
ser feta,-
oliwki,-
pieprz do smaku-
bazylia (dałam suszoną, z braku świeżej)Wykonanie:1.
Pomidory myję, odcinam górną część (od strony szypułki) i usuwam środek, tak aby powstał otwór.2. Wydrążoną część
pomidora odkładam na sitko, jeszcze do niej
wrócę.3.
Oliwki kroję w krążki i również odkładam na sitko do odsączenia.4.
Ser feta kroję w kostkę.5. Łączę
ser z częścią
pomidora wykrojonego z jego wnętrza i pokrojonymi
oliwkami.6. Przyprawiam do smaku
pieprzem, dodaję
bazylię i wszystko delikatnie mieszam.7. Tak powstałym farszem napełniam wydrążone
pomidory.8. Jak mam świeżą
bazylię, to na wierzch każdego
pomidora daję listek, dwa
bazylii jako przybranie.Gotowe, można podawać.Nie dodaję
soli,
ser feta jest wystarczająco słony, z tego też powodu ową przekąskę dobrze jest zrobić krótko przed podaniem:-)Smacznego!