Wykonanie
Tak się składa, że dzisiaj też domowy fast food.Pyszne, lekkie i pachnące domowe frytki z piekarnika poprawią niejeden zły humor, a w dodatku nie zawierają całej tony tłuszczu ze smażenia, więc nie powodują wyrzutów sumienia...Składniki (na 2 osoby):- 4 duże
ziemniaki- 3 łyżeczki
tymianku- 3 łyżeczki
estragonu- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki- 3 łyżki
oleju rzepakowego-
sól do smakuWykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w średniej grubość słupki. Przełożyć do miski, doprawić
tymiankiem,
estragonem,
papryką oraz polać
olejem. Wszystko dokładnie wymieszać.Przygotowane frytki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem) przez 6-7 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista, a w środku frytki będą miękkie.Przełożyć na talerz i doprawić
solą.Gotowe. Smacznego.Jako dodatek polecam domowy
ketchup.