Wykonanie
Składniki (ok. 15 naleśników):- 0.5l
wody- 2
jajka-
mąka („na oko”)- szczypta
soli- 2 czubate łyżeczki
kakao-
olej do smażenia-
dżem truskawkowyWykonanie:Do miksera wlewamy
wodę oraz wbijamy
jajka. Miksujemy chwilę po czym stopniowo dodajemy
mąkę, tak aby uzyskać gęste ciastoUWAGA!! Gęstość sprawdzamy wkładając i wyjmując łyżkę z ciasta. Kiedy pozostaje na niej cienka warstwa jest gotowe !!Odstawiamy na 1 godzinę.Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju (ważne, alby patelnia była bardzo mocno rozgrzana i dobrze natłuszczona). Wlewamy niewielkie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzamy po całej patelni, tak aby uzyskać cienkie naleśniki. Czynności powtarzamy, aż do zużycia całego ciasta.UWAGA!! Przed każdym nalaniem ciasta na patelnię, trzeba rozgrzać ponownie odrobinę
oleju !!Naleśniki przekładamy
dżemem truskawkowym i zwijamy w ulubiony kształt.Gotowe. Smacznego.Jako dodatek polecam
sos śliwkowy oraz słodko-kwaśną
śmietanę 12%.