ßßß
SKŁADNIKI3 szklanki startej marchwi (ja dałam 2+1 szklankę startych jabłek);2 szklanki mąki;1 łyżeczka sody;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki cynamonu;1 łyżeczka przyprawy do pierników;szczypta soli;1 szklanka cukru (u mnie brązowy);4 jajka;1 szklanka oleju (u mnie z pestek winogron).WYKONANIECiasto przyrządzamy w 2 miskach. W jednej mieszamy przesianą mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i przyprawę do pierników. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej i dalej miksujemy. Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do wymieszanej masy dokładamy marchewkę i jabłko (jeżeli nie mamy ich rozdrobnionych przez sokowirówkę, ucieramy na tarce). Ciasto przelewamy do tortownicy średnicy 25cm i pieczemy około 50 minut.