Wykonanie
Najczęściej przygotowywanymi przeze mnie
galaretkami są te z
golonki i nóżek wieprzowych. Teraz przyszedł czas na drobiową. Przyrządza się ją zdecydowanie szybciej, ponieważ odchodzi długi czas gotowania
mięsa. W smaku jest, moim subiektywnym zdaniem, lepsza, delikatniejsza no i mniej kaloryczna.
SKŁADNIKI3 ćwiartki z
kurczaka;porcja
włoszczyzny jak do rosołu;
ziele angielskie Prymat;
pieprz ziarnisty Prymat;
sól;2 ząbki
czosnku;
przyprawa do zup i potraw Kucharek;50 g
żelatyny Prymat;
groszek konserwowy do dekoracji.WYKONANIE
Mięso i warzywa gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ćwiartki i po przestygnięciu obieramy z kości. Drobno kroimy.
Wywar przecedzamy, dokładamy
drób. Rosół przyprawiamy bardzo mocno do smaku, ząbki
czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Można dodać pokrojone w kosteczkę warzywa. Ja zrobiłam tylko z
marchewką.
Żelatynę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do rosołu. Dokładnie wszystko mieszamy. Dno salaterek wykładamy
groszkiem i
marchewką, zalewamy gorącym
wywarem. Odstawiamy do ostygnięcia a później do lodówki, by
galaretka stężała. Smacznego!