Wykonanie
Babeczki robię zawsze na Święta Wielkanocne do święconki. Są wielce pracochłonne ale smak wszystko wynagradza...
CIASTO0,5 kg
maki1 paczka
margaryny0,5 łyżki
smalcu10 dag
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
proszku do pieczeniaWszystko zagniatamy, gdy ciasto nie będzie się kleić dodajemy trochę
mleka.KREM0,5 l
mleka10 dag
margaryny15 dag
cukru3 łyżki
mąki krupczatki1
jajo2
żółtkaMleko dzielimy na 2 części: większą i mniejszą.Do większej dodajemy:
cukier. Mieszamy a po pewnym czasie dodajemy
margarynę.Do mniejszej części dodajemy
mąkę,
białko ubite na pianę i
żółtka - mieszamy.Teraz wszystko łączymy (dodajemy do mniejszej części). Wszystko stawiamy na ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Oblepiamy foremkę
ciastem, nakładamy krem i przykrywamy krążkiem ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy do zarumienienia się wierzchu (ok. 20 min).Po upieczeniu i przestygnięciu możemy naszą babeczkę posypać
cukrem pudrem.