Wykonanie



Lubię
bataty. Jedyna co mi w nich przeszkadza to ich cena.Po genialnym
czekoladowym kremie przyszedł czas na inny słodki przepis.Zamarzyła mi się
tarta. Amerykańska. Tradycyjna. Słodka.Wyszło pysznie. Wielbicielom
batatów na pewno przypadnie do gustu.Sweet potato pie / tartaletka 12cm /
tarta 30cm
mąka pszenna pełnoziarnista 70g/ 250g
masło 30g/ 120g
cukier 20g/ 80g
żółtka 1sztuka/ 2 sztuki1 łyżka zimnej
wodyMąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i
wodę, szybko zagnieść ciasto. Włożyć na 30min do zamrażalnika.gotowane i zblenderowane słodkie
ziemniaki 1/2 szklanki / 2 szklanki
jajka 1sztuka / 3 sztuki
cukier 50g / 180g
masło 20g / 80g
mleko 30ml/ 150mlszczypta cynamonu/
wanilii /
kardamonuMasło utrzeć z
cukrem, dodać
jajka i miksować. Powoli dodawać
ziemniaki,
mleko i
przyprawy.Formę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować i wgnieść w formę. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10minut w nagrzanym piekarniku.Wylać masę ziemniaczaną.Piec ok. 50minut (mniejsza forma trochę mniej) w 180stopniach.