ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnista chałka

Pełnoziarnista chałka

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zakochałam się w drożdżowych wypiekach!! Moje ukochane bajgle robiłam już kilka razy czy drożdżowe bułeczki mojej kochanej mamusi, które muszę koniecznie kiedyś wam pokazać! Albo strucla makowa! Bułki... generalnie wszystko gdzie można wyczuć minimalnie smak drożdży. Wczoraj razem z przyjaciółką upiekłyśmy chałki które tak mi się już śniły po nocach. Coraz bardziej podoba mi się domowe pieczywo. Wiem co tam jest i jest smaczniejsze o wiele bardziej. Jeszcze muszę chlebek zrobić, ale to już jak odwiedzę mój kochany domek za którym tak bardzo tęsknię.
Chałka wyszła przepyszna!! Delikatna, mięciutka i puszysta... nie za słodka, żeby można zasłodzić ją dodatkami. W skali od 1 do 10 dostaje 12!
Pełnoziarnista chałka (2 średnie sztuki)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
20g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
20g masła
100ml mleka
rodzynki
Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
Jajko + białko ubijamy mikserem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy jajka, sól, łyżkę cukru i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich dzielimy jeszcze na trzy. Staramy się rozwałkować ciasto. Mamy uzyskać wałki, które następnie zlepiamy u jednego z końców. I zaplatamy warkocze. Chałki odstawiamy na 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Chałki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy rodzynkami. Ciasto wstawiamy na pół nagrzanego piekarnika (dzięki temu istnieje możliwość, że chałki jeszcze urosną) Pieczemy 30min od nagrzania się piekarnika.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/02/penoziarnista-chaka.html