Wykonanie
Pieczone ze ze względu na brata nie lubiącego
kokosa. Wziełam jego ulubione składniki czyli
czekoladę i
banana i powstały takie małe cuda! Tylko na drugi dzień robią się lekko gumowate! Ale i tak na dzisaj zostało tylko dla mnie na śniadanko i dla koleżanki... bo idą bardzo szybko :D
Banan jest ledwie wyczuwalny, ale jednak jest. Dodatek
czekolady sprawia, że są przepyszne!!
1 i 3/4 szkl
mąki pszennej3 łyżki
kakao odtłuszconego1/2 szkl
maślanki1/4 szkl
oleju1/2 szkl
mleka1/2 szkl
cukru1 i 1/2
banana1/2 tabliczki
mlecznej czekolady2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyMąkę łączymy z
sodą i proszkiem i przesiewamy do miski. Dodajemy
cukier i
kakao.
Banana miażdżymy widelcem. Ma być miazga! Dodajemy
maślanką,
mleko,
oliwę. Mieszamy mokre składniki z suchymi mieszając drewnianą łyżką.
Jajka delikatnie roztrzepujemy i dodajemy do masy.
Czekoladę łamiemy bądź kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z resztą.Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35min.Prosto z piekarnika są pyszne, ale
czekolada nie jest jeszcze bardzo płynna. Bo ostygnięciu
czekolada lekko zastyga.Smacznego!