Wykonanie
Bardzo
makowe ciasto.
Składniki:
biszkopt:8 jaj12 łyżek
cukru10 łyżek
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
makumasa:400 g
maku (z tego 4 łyżki idzie do
biszkoptu)3 duże
jajka1 szklanka
cukru pudru30 g
masła (dwie łyżki)2
cukry waniliowe (po 16 g)1
cytrynapolewa:50 g
masła3 łyżki
śmietany 18 %4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
kakao extra ciemne
Pieczemy
biszkopt: Ubijamy 8
białek na sztywno z 12 łyżkami
cukru dodajemy 8
żółtek, 10 łyżek
mąki i dwie łyżeczki
proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki
maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały
mak zalewamy 2 szklankami
wody i gotujemy by
woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony
mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy
żółtka z
cukrami,
masłem i
sokiem z cytryny. Dodajemy do
maku, dokładnie łączymy,
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty
biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.Po upieczeniu dekorujemy polewą.W garnuszku podgrzewamy
śmietanę,
cukier i
masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy
kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i
potem polewamy na ciasto.