Wykonanie
Popularne, smaczne ciasto bez pieczenia. Po prostu pychotka.
Składniki:2 duże opakowania
herbatników petit beurre po 350 gmasa budyniowa:500 ml
mleka1
budyń śmietankowy duży na 3/4 l
mleka3 łyżki
cukru kryształu1
galaretka agrestowa200 g
margarynymasa śmietankowa:500 ml
śmietanki tortowej 30 %3 łyżki pełniejsze
cukru pudru1
galaretka agrestowapuszka kajmaku (masa krówkowa ) 510 g. nettopolewa:50 g
margaryny3 łyżki
śmietany 18 %4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
kakao extra ciemne
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy warstwę
herbatników.Na masę budyniową gotujemy
mleko, w niewielkiej ilości
mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i
cukier. Do gotującego
mleka wlewamy
budyń, mieszamy by nie utworzyły się grudki, zdejmujemy z palnika i wsypujemy
galaretkę, ciągle mieszamy by rozpuściła się
galaretka. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie do chłodnej dodajemy
margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Wykładamy na
herbatniki,
potem warstwa
herbatników i kajmak, który przykrywamy
ciasteczkami.Przygotowujemy masę
śmietankową, rozpuszczamy
galaretkę w 3/4 szklance gorącej
wody, zostawiamy do wystygnięcia. Gdy
galaretka jest chłodna, ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem i pod koniec dolewamy zimną ale jeszcze płynną
galaretkę. Wykładamy na
herbatniki i ponownie wykładamy ostatnią ich warstwę.Wierzch ciasta możemy polać roztopioną
czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy
śmietanę,
cukier i
margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy
kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i
potem polewamy na ciasto.SMACZNEGO