ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 Bit.

Ciasto 3 Bit.

nazwa

Wykonanie

Popularne, smaczne ciasto bez pieczenia. Po prostu pychotka.
Składniki:
2 duże opakowania herbatników petit beurre po 350 g
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy duży na 3/4 l mleka
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka agrestowa
200 g margaryny
masa śmietankowa:
500 ml śmietanki tortowej 30 %
3 łyżki pełniejsze cukru pudru
1 galaretka agrestowa
puszka kajmaku (masa krówkowa ) 510 g. netto
polewa:
50 g margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy warstwę herbatników.
Na masę budyniową gotujemy mleko, w niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Do gotującego mleka wlewamy budyń, mieszamy by nie utworzyły się grudki, zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę, ciągle mieszamy by rozpuściła się galaretka. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie do chłodnej dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Wykładamy na herbatniki, potem warstwa herbatników i kajmak, który przykrywamy ciasteczkami.
Przygotowujemy masę śmietankową, rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklance gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest chłodna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec dolewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wykładamy na herbatniki i ponownie wykładamy ostatnią ich warstwę.
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/04/ciasto-3-bit.html