ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe owocowe cukierki.

Drożdżowe owocowe cukierki.

nazwa

Wykonanie

Następne bułeczki śniadaniowe.
Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.
Składniki:
1/3 kostki drożdży ok. 35 g
1/3 kostki margaryny ok. 85 g roztopionej
150 ml ciepłego mleka
3 żółtka
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
dodatkowo brzoskwinie z puszki
mrożone truskawki
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
polewa czekoladowa
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.
Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie. Dookoła
brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym
jajkiem by nam się lepiej skleiło. Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.
Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.
Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/02/drozdzowe-owocowe-cukierki.html