ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka w miodzie i sos serowy do skrzydełek.

Skrzydełka w miodzie i sos serowy do skrzydełek.

nazwa

Wykonanie

To naprawdę nie jest łatwa sprawa- pisać o tych skrzydełkach niemalże o północy i o pustym żołądku. Ale kiedyś trzeba. A sprawa nie należy do łatwych, bo skrzydełka były epickie. Delikatne, rozpływające się w ustach, z idealnie wyważoną słodyczą miodu, słonego sosu sojowego i ostrością chili.
Na przepis wpadłam gdy szukałam pomysłu na niedzielny obiad dla rodziców, którzy wpadali z wizytą. I z dywanem. Szukałam w internetach, ale też w moich niestety nielicznych księgach kulinarnych i tak trafiłam na te skrzydełka(Grzegorz Łapanowski Smakuje). Pierwszy raz robiłam skrzydełka w ten sposób i na pewno nie ostatni. Zawsze wydawało mi się, że jeśli mówimy o pieczonym drobiu to nie ma to jak konkret-udko, jak się można domyśleć nastąpiła weryfikacja moich drobiowych poglądów- za te skrzydełka oddałabym wszystkie kurczęce udka świata.
Skrzydełka w miodzie:
(Grzegorz Łapanowski Smakuje, s. 166)
2 kg skrzydełek z kurczaka
8 ząbków czosnku
4 łyżki miodu
150 ml oleju
2 łyżki rozmarynu
5 łyżek sosu sojowego
chilli
Skrzydełka myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub siekamy, mieszamy z miodem, chilli, rozmarynem i sosem sojowym. Powoli mieszamy z olejem, by nadać marynacie gładką konsystencję. Zalewamy skrzydełka i odstawiamy, najlepiej na noc. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C pieca i zapiekamy na złoto.
Sos serowy:
(Źródło)
50 g sera pleśniowego roquefort (lub innego pleśniowego, bleu, sera topionego)
1/3 ząbka czosnku, startego na drobnej tarce
80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% - 18% (u mnie jogurt naturalny)
1 łyżka soku z limonki
1 i 1/2 łyżki majonezu
Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka).
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-w-miodzie-i-sos-serowy-do.html