Wykonanie
Suflet w swoim składzie przypomina
biszkopt, jednak wymaga pewnej wprawy, aby wyczuć moment, w którym jest już gotowy, można go wyjąć z piekarnika i nie opadnie.SKŁADNIKI:1 łyżka
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
kakao rozpuszczalnego1 szklanka
wody3 łyżki
mąki3 łyżki
masła1/2 szklanki
cukru4
jajkaszczypta
soliKawę i
kakao rozpuścić w szklance gorącej
wody. Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, mieszając dodać
kawę. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, mieszając dodać
żółtka. Ostudzić.
Białka z dodatkiem
soli ubić, pod koniec stopniowo dodać
cukier. Pianę delikatnie połączyć z masą
kawową i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego
masłem i wysypanego
bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec ok.30 minut. Środek sufletu powinien się podnieść, a wierzch zrumienić.