ßßß Cookit - przepis na KRÓLIK W CZERWONYM WINIE

KRÓLIK W CZERWONYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Królik w czerwonym winie dobrze smakuje z gnocci albo naszymi rodzimymi kopytkami i surówką z czerwonej kapusty. Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny.
SKŁADNIKI:
1 królik
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
5 dag masła
2 łyżki mąki
1 szklanka ( lub więcej) czerwonego, wytrawnego wina
1 szklanka rosołu
1 liść laurowy
tymianek
natka pietruszki
sól, pieprz
Królika umyć, pokroić na części, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojony w kostkę boczek i cebulę, oprószyć mąką, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać rozkruszony liść laurowy, zalać winem i rosołem, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/10/krolik-w-czerwonym-winie.html