Wykonanie
Ich smak zależy od inwencji kucharza - tzn od tego, czym je nafaszerujemy. Może to być
dżem, nutella, masa serowa itp.SKŁADNIKI:1 kg
mąki pszennej,1 łyżeczka
cukru wanilinowego,5 dag
drożdży,1 1/2 szklanki
mleka15 dag
masła (może być roślinne),7 łyżek
cukru,2
jajkanadzienie1 szklankę
mleka zagotować z
masłem. Gorącym
mlekiem zapażyć
mąkę wymieszaną z
cukrem i
cukrem wanilinowym.
Drożdże rozpuścić w pozostałej 1/2 szklanki
mleka, dodać łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać
jajka i
drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki, rozwałkowywać na stolnicy posypanej
mąką na kółka. Każde kółko dzieliś na 8 części. Nakładać nadzienie i zwijać w rogaliki. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C do zarumienienia.