Wykonanie
W ostatni weekend nabrałem wielkiej ochoty na danie z
makaronem. W efekcie powstał przepyszny
makaron z flambirowanymi
gruszkami, gorgonzolą i
orzechami włoskimi . Jednak, aby uczynić to danie jeszcze bardziej wyjątkowym,
makaron zrobiłem własnoręcznie.Poniżej dzielę się
Wami tym prostym przepisem.
Składniki:- 200 gr
mąki (około 1 i 1/4 szklanki)- 2
jajka- 1 płaska łyżeczka
soliSposób przygotowania:Na stolnicę wysypujemy przesianą
mąkę.Dodajemy
sól i wbijamy 2
jajka.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.Następnie musimy rozwałkować ciasto na grubość około 1mm.Gdy ciasto będzie rozwałkowane, obsypujemy je obficie
mąką z obu stron i zwijamy w rulon.Po zwinięciu odcinamy
ostrym nożem kawałki grubości około 1mm.Zagotowujemy 1,5 l osolonej
wody.Wrzucamy nasz
makaron na wrzącą
wodę i gotujemy około 3 minut.Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną
woda.Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: