Wykonanie
Dziś kolejny przepis na danie z
ziemniaków. Tym razem wersja mniej popularna - zupa.Zupa krem z
ziemniaków jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i przede wszystkim przepyszna.Do wykonania tej zupy potrzebujemy pęczka
włoszczyzny, ale bez
marchewek -
marchewki zostaną wykorzystane w innym przepisie, który już wkrótce pojawi się na moim blogu.
Składniki:- 1,5kg
ziemniaków- 0,5 dużego
selera- 2 korzenie
pietruszki- 1
por- 2 średnie
cebule- 3 ząbki
czosnku- 1/3 kostki
masła- płaska łyżeczka
tymianku- płaska łyżeczka
majeranku- płaska łyżeczka
soli-
pieprz- 3
liście laurowe- 4 ziarna
ziela angielskiego- 1,5l
wody- 1 małe opakowanie
śmietany 18%- opcjonalnie łyżka
mąki-
natka pietruszki do przybraniaSposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1x1cm i płuczemy.Obieramy
seler i
korzeń pietruszki, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, a
pora w pół talarki.W garnku roztapiamy
masło i podsmażamy na nim
cebulę,
pora i przeciśnięty przez praskę
czosnek, do momentu, aż
cebula się zeszkli.Dodajemy starty
seler i
pietruszkę i smażymy jeszcze około 5 minut cały czas mieszając.Jeśli stwierdzimy, że tłuszczu jest zbyt mało, aby warzywa się smażyły, możemy dodać jeszcze odrobinę
masła.Następnie wlewamy
wodę i dodajemy
ziemniaki.Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem, a także liśćmi laurowymi i
zielem angielskim.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy z zupy
ziele angielskie i
liść laurowy.
Śmietanę hartujemy i wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając, żeby się nie zważyła.Jeśli chcemy uzyskać naprawdę gęsty krem, możemy
śmietanę wymieszać z łyżką
mąki i dopiero taką wlać do zupy.Gotujemy jeszcze około 2 minuty.Na koniec całość blendujemy mikserem.Zupę można podawać z
pietruszką, grzankami lub czipsem
boczkowym.Smacznego!