Wykonanie
W szale świątecznych przygotowań i gotowania potraw na świąteczną kolację przygotowałem dla Was kolejny przepis. Tym razem coś mniej świątecznego, niż moje ostatnie kruche pierniczki, ale potrawa, która równie dobrze może być przygotowana na wigilijna kolacje.

Składniki:- 1
homar(może być gotowany)- 2 ząbki
czosnku- pół pęczka
pietruszki-
masło do smażenia- 3 średnie
ziemniaki- świeży i suszony
rozmaryn-
olej do smażenia- sok z 0,5
limonki- sol i
pieprzSkładniki na
sałatę:- kilka liści
salaty (np.
endywia)- garść
rukoli- ćwiartka surowego
buraka- 1
grejpfrut- sol i
pieprzSposób przygotowania:Świeżego
homara gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia.Następnie należy wydobyć z
homara mięso.
Mięso, które nadaje się do jedzenia znajduje się w szczypcach, ogonie i odnóżach.
Mięso kroimy na małe kawałki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry grubości około 1 cm i gotujemy.W międzyczasie obieramy
buraka i kroimy w cienkie słupki.
Sałatę i
rukolę myjemy.
Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Grejpfruta obieramy i wydobywamy miąższ z jednego kawałka.Po ugotowaniu
ziemniaków podgrzewamy
olej na jednej patelni, a
masło na drugiej.Na patelnię z rozgrzanym
olejem wrzucamy pokrojone w plastry
ziemniaki, dorzucamy kilka gałązek
rozmarynu i obsypujemy
ziemniaki suszonym
rozmarynem. Smażymy z obu stron na złoto.Na patelnię z rozgrzanym
masłem wrzucamy wyciśnięty
czosnek, a następnie kawałki
homara. Solimy i
pieprzymy.Smażymy
homara około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec mieszania wrzucamy posiekaną
pietruszkę.Po usmażeniu przekładamy
homara i
ziemniaki na talerz.
Homara skrapiamy
limonka.
Sałatę i
rukolę możemy wymieszać w misce z miąższem
grejpfruta i
burakami. Skropić ją dodatkowo
sokiem z grejpfruta i
oliwą a następnie dodać
soli i
pieprzu.Kładziemy ją na talerzu z
homarem i
ziemniakami i podajemy.Ja osobiście ułożyłem
sałatę warstawami:
endywia, miąższ
grejpfruta,
rukola,
buraki, a następnie skropiłem
sokiem i
oliwą i posoliłem i popieprzyłem.Mimo, iż
mięsa z jednego
homara wydaje się nie być dużo, to jednak z dodatkiem
sałaty i
ziemniaków dwie osoby będą miały przepyszny i całkiem sycący obiad. Polecam!