Wykonanie
14:51 Jedz Taniej 4 Comments
Śledzie ze
śmietaną... Jedno z moich ulubionych dań. Z pewnością spodziewacie się teraz jakiegoś nieprzeciętnego, ponadstandardowego przepisu na
śledzia - cud. Nie - nie tym razem.Maszerując marketowymi alejkami w oko wpadł mi
śledź. Taki zwykły, solony. Moje wyczulone na punkcie tej
ryby oko od razu zawołało "kup mnie, kup mnie ch*jcu". Nie miałem wyjścia. Poprosiłem więc - nieco grubawą -
panią Grażynę o chwycenie dwóch najbardziej atrakcyjnych gagatków, których przyrządzenie zamieszczam poniżej.Potrzebujemy:- 2 płaty
śledziowe ( ok. 3 zł)- 1/3
pora-
szpinak- 2 ząbki
czosnku-
śmietana-
ziemniakiPrzygotowanie :Gotujemy
ziemniaki. Na patelni z kolei podsmażamy
por,
czosnek i
szpinak, tworząc z nich w miarę spójną całość.Właściwie to już całość mojego pseudo - przepisu. Muszę jednak z żalem przyznać, że eksperyment się nie powiódł.
Por wraz ze
szpinakiem został wchłonięty osobno, osobno zeżarłem
śledzia.Można powiedzieć, że eksperymentując zbezcześciłem tę wspaniałą
rybę, więc jeśli możecie, to nigdy nie powtarzajcie tego co tam u góry powypisywałem. Nie tędy wiedzie kulinarna
droga.*
póki co wciąż jestem zwolennikiem zwykłego
śledzia ze
śmietaną i
ziemniakami. Nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne.Pozwólcie, że tym razem nie napiszę "polecam" a jedynie.. pozdrawiam.R.