Wykonanie
Amoniaczki16:05 Jedz Taniej 0 Comments
Potrzebujemy:- pół kilo
mąki - 70 gr- 150 g
cukru - 80 gr- 100 gram
margaryny - 90 gr- 2
jajka - 90 gr- pół szklanki
mleka - 35 gr-
cukier waniliowy - 80 gr- 2 łyżeczki
amoniakuCałkowity koszt to tylko około 4 , 50 zł!
Amoniak rozpuszczamy w ciepłym
mleku.
Margarynę ucieramy z
cukrem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto należy schłodzić - godzina w lodówce zdecydowanie wystarczy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego
ciasteczka, jeśli nie mamy foremek możemy użyć szklanki.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, tu trzeba uważać, wystarczy chwila nieuwagi i
ciastka się spalą, znaczyyyy nie żebym wiedziała, tylko tak mi się wydaje...Agata