ßßß
Cookit - przepis na fasolka po bretońsku z orientalną nutą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
fasolka po bretońsku z orientalną nutą
Składniki
Fasola
Kiełbasa
Boczek wędzony
Pomidory w puszce
Czosnek
Cebula
Majeranek
Papryka słodka
Papryka ostra
Kurkuma
Sól
Cukier
Pieprz
Koncentrat pomidorowy
Wykonanie
składniki:
fasola
Jaś 800g.dwa rodzaje
kiełbasy
(jedna koniecznie wiejska)
boczek wędzony
dwie
puszki pomidorów w
zalewie z
czosnkiem
3
cebule
3 ząbki
czosnku
łyżka
majeranku
łyżka cząbru
papryka słodka
papryka ostra
kurkuma
sól
,
cukier
,
pieprz
koncentrat pomidorowy
Fasolę
namoczyć na noc (co najmniej 12 godzin). Następnie odlać
wodę
w której moczyła się
fasola
i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżce cząbru i
majeranku
i gotować
fasolę
na małym ogniu.
Boczek
pokroić w słupki.
Kiełbasę
na plasterki.
Czosnek
obrać.
Cebulę
obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się
fasoli
dodać kilka słupków
boczku
i
czosnek
przeciśnięty przez praskę. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty
boczku
. Usmażyć na nim
cebulę
i
kiełbasę
. Dodać wszystko do gotującej się
fasoli
, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać
pomidory
i gotować do miękkości
fasoli
. Doprawić
solą
,
pieprzem
, ostrą i
słodką papryką
,
kurkumą
i
cukrem
, zagęścić
przecierem pomidorowym
, zagotować.Podawać z
chlebem
najlepiej własnego wypieku.Smak potrawy zależy od jakości
boczku
i
kiełbasy
oraz ilości przypraw, dlatego każdy może doprawić
fasolkę
według swojego smaku.Wersja tradycyjna
fasolki
to po prostu rezygnacja z
kurkumy
i
ostrej papryki
.Smacznego!
Źródło:
http://miedzykuchniaapokojem.blogspot.com/2013/10/fasolka-po-bretonsku-z-orientalna-nuta.html
Przepisy powiązane
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Składniki powiązane (0)