Wykonanie
Ostatnie ciepłe październikowe dni spędzam z pysznym
ciastem jabłkowym. Bardzo aromatycznym i wilgotnym. Takim, jakie lubię najbardziej. Zrobiłam je już dwa
razy i jestem przekonana, że tej jesieni jeszcze nie raz do niego powrócę.Mam ostatnio naprawdę dużo pracy. I tyle rzeczy, które chciałabym zrobić w najbliższym czasie. Chyba muszę zrobić kolejną listę, tak na wszelki wypadek, żeby o niczym nie zapomnieć :--)Przepis: Bite My
Cake★ Ciasto
jabłkowe ★Składniki:125 ml
oleju2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru (ja starłam na tarce świeży
imbir)szczypta
solitrochę startej
skórki z cytryny, do smaku2
jajka4
jabłka, obrane i starte na tarce150 g
cukru250 g
mąkiMąkę połączyć z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
solą i
przyprawami. Osobno wymieszać
jajka z
cukrem. Następnie dodać do nich
olej i
skórkę z cytryny. Masę jajeczną przelać do miski z
mąką, wymieszać, a na końcu dołożyć starte
jabłka.Ciasto piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C w okrągłej formie średniej wielkości.Autorka przepisu proponuje również masę do tego ciasta, ja jednak zastąpiłam ją
cukrem pudrem :--)Smacznego!