Wykonanie
Nowy rok na blogu zacznę od krokietów. Są już na naszym blogu krokiety z warzywami . Najlepszy
mięsny farsz do krokietów robi oczywiście moja mama.
Składniki na farsz(ok. 10 krokietów)400 g gotowanego
mięsa drobiowego1 szt gotowanej
marchewki i
pietruszki1 średnia
cebula +
olej do smażenia
przyprawyKilka listków
natki pietruszki lub suszona
natkaNaleśniki(przepis)dodatkowo2
jajabułka tarta lub
otręby pszenne,
zarodki pszenneOlej do smażeniaWykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce
oleju. Wszystkie składniki razem z
cebulą zmielić w maszynce do mielenia, przyprawić do smaku. Na usmażone naleśniki wyłożyć czubatą łyżkę farszu i rozsmarować, technika zawijania dowolna, ja zawijam brzegi do środka, formując prostokąt a następnie zwijam naleśnik w rulon. Obtoczyć w
jajku i
bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Opracowała Edyta