ßßß
SkładnikiForemka o średnicy 20 cm1/2 szklanki mąki1/3 sparzonych, zmielonych migdałów110 g masła1/2 szklanki cukru3 jaja85 g czekolady deserowej30 g czekolady gorzkiej2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy(ja dodałam kawę)Odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania foremkiWykonanieRozgrzałam piekarnik do temperatury ok. 175 st., foremkę do tortu wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. Do miski przesiałam mąkę, zmieliłam migdały, połączyłam razem. Masło utarłam z cukrem, dodawałam żółtka, każde osobno. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam do nich kawę, następnie czekoladowo-kawowy płyn przelałam do żółtek z masłem. białka ubiłam na sztywną pianę. 1/4 piany dodałam do żółtek z masłem i czekoladą, mieszałam na średnich obrotach miksera. Następnie naprzemiennie dodawałam mąkę z migdałami i pianę z białek. Całość wylałam do foremki, piekłam 25 minut do suchego patyczka, po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.Następne wyzwanie to: Rolada morelowa.