Wykonanie
Od dziecka leczo niezbyt dobrze mi się kojarzyło, miałam wrażenie jest to breja z warzywami, za którymi nie przepadam.. Ale dostałam od babci
patisona z jej ogródka i postanowiłam się przełamać. Jak się okazuje leczo jest smaczne :) a przygotowanie go to tylko chwilka. Na pewno teraz zagości na moim
stole.
Składniki (dla 3 osób)1
patison1
papryka czerwona2
pomidory (mogą być też
pomidory z puszki)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 kawałki
kiełbasy1 i 1/2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
papryka ostra - opcjonalnie
olejWykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, przełożyć do garnka z grubym dnem.
Paprykę również pokroić w kostkę, obsmażyć i dorzucić do
cebuli.
Patisona trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Do warzyw dodać trochę
wody i posolić, gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać oskórowane i pokrojone w kostkę
pomidory. Na sam koniec dodajemy pokrojona w plasterki i podsmażoną
kiełbasę,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli jest za dużo
wody to gotujemy bez przykrywki. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Opracowała Daria