ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Leczo z patisonem

Od kuchni..Leczo z patisonem

nazwa

Wykonanie

Od dziecka leczo niezbyt dobrze mi się kojarzyło, miałam wrażenie jest to breja z warzywami, za którymi nie przepadam.. Ale dostałam od babci patisona z jej ogródka i postanowiłam się przełamać. Jak się okazuje leczo jest smaczne :) a przygotowanie go to tylko chwilka. Na pewno teraz zagości na moim stole.
Składniki (dla 3 osób)
1 patison
1 papryka czerwona
2 pomidory (mogą być też pomidory z puszki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 kawałki kiełbasy
1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra - opcjonalnie
olej
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, przełożyć do garnka z grubym dnem. Paprykę również pokroić w kostkę, obsmażyć i dorzucić do cebuli. Patisona trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Do warzyw dodać trochę wody i posolić, gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać oskórowane i pokrojone w kostkę pomidory. Na sam koniec dodajemy pokrojona w plasterki i podsmażoną kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli jest za dużo wody to gotujemy bez przykrywki. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Opracowała Daria
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/07/od-kuchnileczo-z-patisonem.html