Wykonanie
Witam po Sylwestrze, mam nadzieję, że dobrze się bawiliście i że te miłe chwile będą Wam towarzyszyły przez calutki rok! Ana dobry początek proponuję pieczoną
karkówkę uprzednio zamarynowaną w
soku z cytryny z dodatkiem
cebuli i
bazylii. Mmmmmmmmmmm, pycha!!!!
Składniki:1,5 kg
karkówkiMarynata:12 łyżek
oleju (u mnie
sezamowy)2
cebulesok z 1
cytryny2 łyżeczki suszonej
bazylii lub 1/2 szklanki posiekanej świeżej
sólpieprzWykonanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam do miski, dodaję
olej i wyciśnięty
sok z cytryny. Wsypuje
bazylię, doprawiam
solą i
pieprzem,
wkładam
mięso, obracam by było pokryte marynatą i odstawiam na minimum 12 godz.. Podczas marynowania,
mięso obracam co 2-3 godz.
Następnie przekładam
mięso wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na co najmniej 2 godziny. Wyłączam piekarnik i odstawiam
mięso do wystudzenia.
SMACZNEGO!