ßßß Cookit - przepis na Karkówka w marynacie cytrynowej

Karkówka w marynacie cytrynowej

nazwa

Wykonanie

Witam po Sylwestrze, mam nadzieję, że dobrze się bawiliście i że te miłe chwile będą Wam towarzyszyły przez calutki rok! Ana dobry początek proponuję pieczoną karkówkę uprzednio zamarynowaną w soku z cytryny z dodatkiem cebuli i bazylii. Mmmmmmmmmmm, pycha!!!!
Składniki:
1,5 kg karkówki
Marynata:
12 łyżek oleju (u mnie sezamowy)
2 cebule
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1/2 szklanki posiekanej świeżej
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam do miski, dodaję olej i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypuje bazylię, doprawiam solą i pieprzem,
wkładam mięso, obracam by było pokryte marynatą i odstawiam na minimum 12 godz.. Podczas marynowania, mięso obracam co 2-3 godz.
Następnie przekładam mięso wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na co najmniej 2 godziny. Wyłączam piekarnik i odstawiam mięso do wystudzenia.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/01/karkowka-w-marynacie-cytrynowej.html