ßßß Cookit - przepis na Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych

Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko razem, gdyż z buraków powstała mało apetyczna papka. Cóż, niedługo przekonam się jak smakuje takie połączenie. :)
Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali 1:10 -11 :D
Składniki:
1 duża cukinia
4 średniej wielkości buraki czerwone (ok 1 kg)
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki czerwonej
4 ząbki czosnku
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
6 łyżeczeki soli
6 łyżek cukru
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
Wykonanie:
Cukinię myję, obieram i usuwam gniazda nasienne.Kroję na ćwiartki, a potem w ósemki i dodatkowo jeszcze wszystko w plastry. Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram. cebulę kroję w pół talarki, a czosnek drobno siekam. Paprykę myję, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki.Wszystkie warzywa mieszam ze sobą, solę i odstawiam na jakieś 30 min by zmiękły. Składniki zalewy mieszam w garnku, dodaję warzywa razem z sokiem i gotuje ok 20 min. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję jeszcze 10-15 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/08/saatka-z-cukinii-i-buraczkow-czerwonych.html