Wykonanie
Bardzo lubię barszcz czerwony. I nie trzeba
mieć buraków, żeby taki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :)I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez
buraków z warzywami :)
Składniki:1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus2
pietruszki2
marchewki1/4
selera1/2
czerwonej papryki1 mała
czerwona cebula1 puszka
czerwonej fasoli wraz z zalewą1
kostka rosołowa warzywna1
kostka rosołowa drobiowa3
ziemniaki2 łyżki posiekanego
koperkudymka - posiekana zielona część
sólpieprz ziołowyPietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej)
Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go)
Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki
Warzywa zalewamy 1,5 litrami
wody, dodajemy całą zawartość puszki
czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną
Gdy zupa się gotuje...
... obieramy
ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzieW tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową
Paprykę myjemy i kroimy w paski
Cebulę obieramy i w miarę drobno kroimy
Paprykę i
cebulę przekładamy na patelnię i grillujemy aż
papryka będzie miękka. Pamiętajcie, żeby
cebulę wcześniej zdjąć z patelni, ponieważ ona się szybciej
zrobi. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła
Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyciągamy
seler i
pietruszkę - tych warzyw w zupie nie chcemy :)Ugotowane
ziemniaki ugniatamy z
masłemZupę nalewamy na talerze, dodajemy
ziemniaki, które posypujemy
koperkiem i
cebulkąDodajemy zgrillowaną
czerwoną paprykę i całość posypujemy zieloną częścią posiekanej
dymkiSmacznego! :)W myśl akcji: