Wykonanie
Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty,
pasztetowe dodatki na kanapki.
Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu
soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z
wody, a
jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję dobrze odcisnąć
soczewicę, a
jajko, jeśli jest w rozmiarze L dać jedno, a nie dwa.Składniki:200 gramów
suchej soczewicy1/2 kg
marchewki2 duże
cebule lub 1
dymka w całości2
jajkaprzyprawy do smaku:
sólpieprzcurrygałka muszkatołowaliście żywej
bazyliiliście żywego
lubczykuSoczewicę chwilę namoczyć (ok. 1 godziny) a następnie gotować 25 minut
Marchew obrać, opłukać i ugotować
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
masła lub
oliwie z oliwek. Jeśli używacie
dymki to pokroić w cienkie plasterki i również podsmażyćWszystkie składniki wystudzić, a następnie zmiksować w malakserze do momentu uzyskania konsystencji kremuPo zmiksowaniu wbić
jajka, doprawić
przyprawami, również żywymi, posiekanymi
ziołami - ponownie zmiksować do połączenia składnikówPiecyk nagrzać na 180 stopni C
Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi
przyprawami - ja tym razem nie posypałamPiec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce)Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1 , 5 cmJeśli będzie bardziej mokry - wówczas traktować go jak pasztet do smarowania
Smacznego! :)