ßßß Cookit - przepis na Sernik w łatki

Sernik w łatki

nazwa

Wykonanie

Odważyłam się zupełnie samodzielnie zrobić sernik, ale taki pieczony. Były już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany, ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy.
A dzisiaj mój! :D
Na święta Bożego Narodzenia! :)
Składniki: na ciasto
150 gramów margaryny Kasi
2 jajka
250 gramów mąki
80 gramów cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemnego
masa serowa
600 gramów sera białego w wiaderku
5 jajek
150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam)
Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy
Przekładamy na blat i krótko ugniatamy
Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok
2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C
Jajka ubijamy w malakserze na puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca
Przelewamy masę na spód ciasta kruchego
1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę
Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku
Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :)
Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie puszysty.
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/sernik-w-atki.html