Wykonanie
Ostatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta,
ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam
język francuski :) i
mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych.Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na
język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu :)Tak więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la
biszkoptowe ciasteczka z
jabłkami.Dlaczego
ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że
jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :)Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :)
Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny
biszkopt. Byc może dlatego, że na środku jest
jabłko.Składniki są wyliczone na 8 sztuk. Niestety zjada się je bardzo szybko i tym razem nie dane mi było przynieść do pracy, żeby się pochwalić :) Jeśli więc chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, to musicie podwoić ilość składników.Myślę, że można
jabłko zastąpić innym, ulubionym
owocem.Poza tym
ciasteczka są bardzo fajne dla dziecka do szkoły zamiast kupnej tradycyjnej drożdżówki z
jabłkami.
Składniki:2
jajka4 łyżki
cukru pudru (jeśli nie macie
cukru pudru to przy okazji przepisu na tort w kształcie
kortu tenisowego opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby)4 łyżki
mąki1 opakowanie
cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżki
mleka1 nieduże
jabłkoW malakserze wymieszać
jajka z
cukrem pudremDodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
mleko - wymieszaćNagrzać piekarnik do 180 stopni CForemki posmarować
margarynąPo wymieszaniu wszystkich składników przelewać ciasto do foremek dzieląc je na 8 równych porcji. Pamiętajcie, żeby foremki uzupełnić
ciastem tylko do połowy, ponieważ podczas pieczenia ciasto bardzo ładnie i szybko rośnie
Jabłko umyć, obrać i obieraczką do
ziemniaków wycinać cienkie, długie plastry. Jeśli będą się łamać podczas obierania to nic nie szkodzi
W środek każdej foremki wykładać plasterki
jabłka na ciasto. Nie żałować
jabłka. Ja trochę
dawałam za mało. Nawet jeśli będzie sie Wam wydawać, że plasterków jest za dużo to dodawajcie tak, żeby wykorzystać wszystkie plasterki. Nie żałujcie!
Piec 20 minutPo upieczeniu wyłączyć piecyk i pozostawić
ciasteczka jeszcze na 3-5 minut. Wyjąć, ostudzić...
... i posypać
cukrem pudremSmacznego! :)Biorę udział w akcjach: