Wykonanie
Smaczliwka - nic innego, jak
awokado:)To drugi przepis na moim blogu z udziałem tego
owocu. Kiedyś pokazywałam jak zrobić pastę do kanapek (przepis od mojej mamy). Dzisiaj - smaczliwka z
łososiem (przepis od mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo,
awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości
cukrów.Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:)
Składniki:100 gramów
wędzonego łososia1 dojrzałe
awokadosólplasterki
cytryny do dekoracji (opcjonalnie)W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione
awokado nie jest zbyt dojrzałe? Jak je zmiękczyć? Jak przyspieszyć dojrzewanie tego owocu?Można np. zawinąć je na jeden dzień w torebkę papierową wraz z dwoma
jabłkami.Można też wsadzić na jeden dzień w
mąkę.A co zrobić, żeby rozgniecione
awokado po obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu
owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania.Najpierw układamy na talerzyku masę z
awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego
łososiaJemy:)Można udekorować plasterkiem
cytryny.
Na zdrowie:)