ßßß Cookit - przepis na Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy

Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy

nazwa

Wykonanie

Smaczliwka - nic innego, jak awokado:)
To drugi przepis na moim blogu z udziałem tego owocu. Kiedyś pokazywałam jak zrobić pastę do kanapek (przepis od mojej mamy). Dzisiaj - smaczliwka z łososiem (przepis od mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów.
Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:)
Składniki:
100 gramów wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
sól
plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione awokado nie jest zbyt dojrzałe? Jak je zmiękczyć? Jak przyspieszyć dojrzewanie tego owocu?
Można np. zawinąć je na jeden dzień w torebkę papierową wraz z dwoma jabłkami.
Można też wsadzić na jeden dzień w mąkę.
A co zrobić, żeby rozgniecione awokado po obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania.
Najpierw układamy na talerzyku masę z awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego łososia
Jemy:)
Można udekorować plasterkiem cytryny.
Na zdrowie:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/tatar-z-ososia-ze-smaczliwka-kilka.html