Wykonanie
Od dawna chodził za mną taki
makaron. Miałam rozmrożone
mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ
mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :)
Składniki:5 dużych muszli
makaronowychok. 100-150 gramów
mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało)2 plastry
sera żółtego1 mała
cebula lub kawałek białej części
pora2 nieduże
pieczarkipieprzZagotowujemy
wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzićGdy
makaron się gotuje, obieramy i myjemy
pieczarki, kroimy w kosteczkę
Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkęNa patelnię wrzucamy
mięso z
cebulą i
pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając
pieprzemSer żółty kroimy w kwadraty
Podsmażone
mięso z
cebulka i
pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli
Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki
sera żółtegoNagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż
ser się stopi
Można podać z surówką z białej lub
pekińskiej kapustyNa zdrowie :)Biorę udział w akcji: