ßßß Cookit - przepis na Truskawki z bitą śmietaną - jak prawidłowo ubić bitą śmietanę?

Truskawki z bitą śmietaną - jak prawidłowo ubić bitą śmietanę?

nazwa

Wykonanie

Kiedyś miałam problem z tym jak zrobić bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona.
Znalazłam sposób metodą prób i błędów.
Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%.
Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:)
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka z kopką cukru pudru
Do malaksera przelać śmietanę i dodać łyżeczkę cukru waniliowego wraz z łyżeczką cukru pudru
Włączyć malakser na najwyższe obroty i mieszać nieustannie obserwując czy śmietana zaczyna gęstnieć
Jeśli śmietana zaczyna gęstnieć należy zmniejszyć obroty i mieszać do momentu, aż będzie naprawdę gęsta. Ja od czasu do czasu przerywałam miksowanie i sprawdzałam konsystencję łyżeczką (trzykrotnie). Gdy już miałam pewność, że konsystencja jest prawidłowa, przelałam śmietanę na truskawki
Taki prosty deser, a jaki smaczny
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/truskawki-z-bita-smietana-jak-prawidowo.html