Wykonanie
Kiedyś miałam problem z tym jak zrobić
bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona.Znalazłam sposób metodą prób i błędów.Ważne jest, żeby nie mieszać
śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%.Dzisiaj zrobiłam z
truskawkami:)
Składniki:300 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka z kopką
cukru pudruDo malaksera przelać
śmietanę i dodać łyżeczkę
cukru waniliowego wraz z łyżeczką
cukru pudruWłączyć malakser na najwyższe obroty i mieszać nieustannie obserwując czy
śmietana zaczyna gęstniećJeśli
śmietana zaczyna gęstnieć należy zmniejszyć obroty i mieszać do momentu, aż będzie naprawdę gęsta. Ja od czasu do czasu przerywałam miksowanie i sprawdzałam konsystencję łyżeczką (trzykrotnie). Gdy już miałam pewność, że konsystencja jest prawidłowa, przelałam
śmietanę na
truskawkiTaki prosty deser, a jaki smaczny
Smacznego :)