Wykonanie
Sernik z
makiem, seromakowiec, a może seromak? Nazwa jest mało istotna, bo najważniejszy jest smak tego sernika, które polecam wpisać na listę ciast świątecznych. To idealne ciasto na Święta, jestem pewna, że zachwyci wszystkich gości.Składniki :spód :200 g
ciastek owsianych100 g
masła, roztopionegomasa makowa :500 g masy makowej2
jajkamasa serowa :250 g
sera mascarpone250 g
sera riccotta3
jajka70 g
cukru2 łyżki budyniu
waniliowegospód :
ciastka owsiane kruszymy, dodajemy roztopione
masło, wyrabiamy ręką dokładnie mieszając. Wykładamy na dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy ręką wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.masa makowa : W misce mieszamy masę
makową i
żółtka. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę
białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy na przygotowany spód.masa serowa :
Ser mascarpone oraz
ser riccotta miksujemy razem z
jajkami,
cukrem i
mąką. Następnie masę delikatnie przekładamy na masę
makową i wyrównujemy powierzchnię.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.