Wykonanie
Spaghetti Bolognese to już klasyka. Nie potrzeba wielu składników aby stworzyć naprawdę smaczne danie, a gotowanie w piekarniku sprawia, że otrzymamy głębię smaku. To także doskonały posiłek dla dzieci - nie martwcie się o
alkohol, który i tak wyparuje podczas gotowania.Składniki (na 6-8 porcji):500 g spaghetti500 g
wołowiny mielone6 plastrów wędzonego,
chudego boczku, o grubości 1 cm200 ml
czerwonego winasłoik (280 g)
suszonych pomidorów2 puszki (każda po 400 g)
pomidorów2 gałązki świeżego
rozmarynu, drobno posiekanego2 ząbki
czosnku, obrane i drobno pokrojone1
cebula, obrana i drobno posiekana
pieprzstarty
parmezanoliwa z oliwekRozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C .Do rondelka na średnim ogniu , dodajemy trochę
oliwy z oliwek, a następnie podsmażamy
boczek, dorzucamy
rozmaryn,
czosnek i
cebulę i całość trzymamy na ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
mielone mięso i rozbijamy grudki drewnianą łyżką . Gotujemy przez kilka minut, aż do uzyskania brązowego koloru, a następnie wlewamy
czerwone wino .W międzyczasie, odsączamy
pomidory z zalewy i bardzo drobno je siekamy. Posiekane
suszone pomidory, razem z
pomidorami z puszki i
pieprzem dodajemy do
mielonego mięsa w garnku. Mieszamy i ugniatamy
pomidory z puszki, aby się porozpadały. Przykrywamy rondel i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. W połowie czasu zdejmujemy przykrycie, a jeśli uznamy, że
sos jest za "suchy", dodajemy do niego trochę
wody.Około 10 minut przed upływem czasu sosu w piekarniku , gotujemy spaghetti/bucatini zgodnie z instrukcją na opakowaniu . Odcedzamy , pozostawiając kubek
wody z gotowania , a następnie przekładamy
makaron na gorącą patelnię, razem z kilkoma łyżkami sosu i skrapiamy całość
oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy. Nakładamy każdemu solidną porcję
makaronu z dodatkową łyżka sosu na wierzchu i posypujemy startym
parmezanem.