Wykonanie
Idealne ciasto dla łasuchów i fanów popularnego batona 3bit. Nie tylko ze względu na swój bardzo, bardzo słodki smak, ale także dlatego, że całkowicie nie wymaga pieczenia, a jego przygotwanie zajmuje niewiele czasu! Jeśli dodatkowo nie macie ochoty robić własnych kremów, możecie użyć gotowych. Substytutem również dla
kremu czekoladowo-
orzechowego może być masa kajmakowa, którą najpierw należy upłynnić, gotując chwilę w garnku z gorącą
wodą. Polecam!Składniki :200g
herbatnikówkrem
waniliowy:250 g miękkiego
masła100 g
cukru pudru2
torebki zagęstnika do
śmietanytorebka
cukru waniliowego3
żółtkakrem czekoladowy:100 g
czekolady deserowej150 g
masła o temperaturze pokojowej200 g
cukru pudrukrem czekoladowo-
orzechowy:10 dag
cukru pudru6 dag
orzechów laskowych10 dag
czekolady gorzkiej7 dag
masła100 ml
mlekakrem
waniliowy:
Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany
cukier puder, zagęstnik do
śmietany i
cukier waniliowy.
Żółtka rozbijamy widelcem i po trochę dodajemy do kremu, cały czas ubijając.
krem czekoladowy:
Czekoladę stapiamy w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się
wodą. Odstawiamy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksując. Dodajemy
czekoladę i znów miksujemy.
krem czekoladowo-
orzechowy:
Orzechy mielimy, a
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Masło ucieramy. Dodajemy
cukier puder i wystudzoną
czekoladę. Powoli wlewamy
mleko i wsypujemy
orzechy. Masa powinna
mieć konsystencję musu. Nie należy się martwić, że jest zbyt rzadka - pod wpływem zimna stężeje.Tortownicę (ja użyłam tortownicy o średnicy 22cm) smarujemy
masłem i wykładamy dno i boki formy
herbatnikami. Dno pokrywamy grubą warstwą kremu
waniliowego. Następna warstwa to
krem czekoladowy na który układamy resztę
herbatników. Na nie z kolei znów rozsmarowujemy krem
waniliowy, a następnie
krem czekoladowo-
orzechowy i znów krem
waniliowy. Reszty kremu
orzechowego użyłam do dekoracji. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed wyjęciem z formy, objeżdzamy ciasto dookoła nożem.