ßßß
Składniki (na około 6 gofrów):2 szklanki mąki2 szklanki mleka,2 łyżki margaryny2 łyżki cukru2 jajkaolejłyżeczkę cukru wanilinowegoodrobina soliW małym garnku roztapiamy margarynę, ubijamy białka z solą na sztywno. Do osobnego pojemnika wrzucamy żółtko i resztę składników (bez białka). Dokładnie je mieszamy (najlepiej mikserem). Łączymy białko z masą i delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Smarujemy gofrownicę olejem-to ułatwi wyjmowanie gofrów i zapobiega przywieraniu ciasta do ścianek. Wlewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy gofry 2-3 minuty aż nabiorą rumianego, brązowego koloru. Podajemy z dodatkami według własnych upodobań.Gofry nie od razu muszą być idealne w smaku i wyglądzie. Pamiętajmy! Nawet jeśli za pierwszym razem nie wyjdą, nie zniechęcajmy się – „ćwiczenie czyni mistrza”. Nie załamujmy rąk, gdy nagle okaże się, że coś idzie nie tak. Oto sprawdzone rady:Gofry to nie naleśniki! Powinny być puszyste i kruche. Zwróćmy uwagę, by ciasto gofrowe było gęstsze niż naleśnikowe.Jeśli chcemy uzyskać chrupiące gofry można dodać do nich szczyptę sody oczyszczonej lub 1/4 szklanki wody gazowanej. Ewentualnie możemy spróbować dodać łyżkę śmietany.Jeśli gofry wychodzą niedopieczone i sprawiają wrażenie surowych, to znak, że gofrownica może mieć zbyt małą moc.Otwieranie gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów powoduje, że dostaje się do środka wilgoć i gofry wychodzą miękkie i „gumiaste”.