Wykonanie
Oprócz typowych bożonarodzeniowych ciast, typu sernik, makowiec czy szarlotka w moim rodzinnym domu nigdy nie mogło zabraknąć w wigilijny wieczór klusek z
makiem. Piszę klusek celowo, bo to nie był
makaron, tylko własnoręcznie robione przez moją prababcię kluski. Zawsze danie było podawane już na sam koniec, ale nikt nigdy nie mógł odmówić sobie, żeby zjeść chociaż połowę, nałożonej z dużą górką, od
serca, porcji. Niestety ludzie odchodzą, a wraz z nimi pewne tradycje. Raz zrobiliśmy ten deser, tak jak podaję w przepisie poniżej, ale to już nigdy nie będzie to samo. A szkoda. Z ciepłym wspomnieniem polecam wam to słodkie danie:Składniki:0,5 kg długiego
makaronu0,5 kg
maku0,5 l
miodu0,5 szklanki
rodzynek0,5 szklanki
migdałówsmażona
skórka pomarańczowaMak zalewamy wrzątkiem (można
mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym
makaronem,
miodem i
bakaliami.UWAGI: Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej w puszkach dostępnej w sklepach.