Wykonanie
Kurczak na butelce to efektowne, proste danie. Jeśli nie mamy pomysłu co nowego można by podać swoim gościom np. w 2 dzień Świąt to ten
kurczak jest idealnym rozwiązaniem!
Kurczak j est smaczny i soczysty, z chrupiącą skórką. A jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba do niego zaglądać, podlewać. Jest samodzielny :)Składniki:1,5 kg
kurczakapiwo jasne w butelce (butelka 500 ml)5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej1/2 łyżeczki
ostrej papryki mielonej1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuKurczaka myjemy, osuszamy, polewamy
olejem i nacieramy dokładnie
przyprawami: mieloną
papryką,
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
majerankiem. Umieszczamy go w misce, przykrywamy naczynie folią spożywczą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia dokładnie myjemy butelkę z
piwem (500 ml), odklejamy etykietki, otwieramy
piwo i połowę odlewamy do szklanki na później.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, nabijamy go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
Kurczaka na butelce stawiamy w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej, płaskiej blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Pieczemy 1,5 godziny. Przy czym przyjmujemy, że czas pieczenia zależy od wagi
kurczaka (1 kg
kurczaka pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia
kurczaka polewamy od czasu do czasu pozostałym
piwem. Jeśli
piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać troszkę
soli do
piwa, nie pogorszy to smaku
kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki. RADA: na blaszkę na której stoi butelka wlać
wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę.Smacznego! :)