ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z fasoli z bakaliami (bez mąki, cukru i tłuszczu)

Ciasteczka owsiane z fasoli z bakaliami (bez mąki, cukru i tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Przed chwilą je zrobiłam i zjadłam. :) Dobrze, że machnęłam parę fotek, bo były przepyszne i nie miały szans na przetrwania, tym bardziej, że zrobiłam takie na raz i wyszło 7 ciasteczek. Jedno podkradła mi mama, a resztę skonsumowałam ze smakiem na drugie śniadanie do herbatki poziomkowej!
SKŁADNIKI (7 ciasteczek) (jedno ciasteczko - ok. 50 kcal)
1) Bazowe
100 g. białej fasoli z puszki
jajko
łyżka płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
szczypta proszku dopieczenia
2) Dodatkowe
3 suszone daktyle
5 suszonych żurawin
1/4 małego jabłka
PRZYGOTOWANIE
1. Fasolę zmiksować z jajkiem na w miarę gładką masę.
2. Zmieszać masę z płatkami, otrębami i proszkiem do pieczenia.
3. Pokroić daktyle i żurawinę na małe kawałeczki i jabłko na troszkę większe.
4. Dodać daktyle, żurawinę i jabłko do masy fasolowej i wymieszać.
5. Wyłożyć masę na silikonowy papier do pieczenia za pomocą łyżeczki, dbając by ciacho od środka było trochę cieńsze, a po bokach grubsze.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego! :)
Uważam, że ciasteczka wyszły słodziutkie, dlatego następnym razem wsunę jednego daktyla z przepisu zamiast dodawać go do ciastek! Nie spożywam cukru i słodzików, więc to może dlatego. Wy jednak dodajcie co podałam, a będziecie zachwyceni!
Źródło:http://smaczniezdrowolasuchowo.blogspot.com/2013/03/ciasteczka-owsiane-z-bakaliami-bez-maki.html