ßßß Cookit - przepis na Tiramisu, deserowa wersja ;)

Tiramisu, deserowa wersja ;)

nazwa

Wykonanie

Jak obiecałam, tak też czynię...
Przepis ten został nagrodzony w konkursie na blogu Kuchni szeroko otwartej
Konkurs polegał, na tym, aby przygotować potrawę z przepisów Oli organizującej konkurs, ale wprowadzając jakieś modyfikację. Tak tez uczyniłam...
Wybrałam ten przepis.
A to moja wersja, jest lekka, pyszna i szczerze, przerosła moje oczekiwania :) Dla niektórych osób może być też istotne to, że nie zawiera surowych żółtek... Deser jest pyszny, przepyszny :) Znacie? Próbowaliście? Jeśli nie, nie traćcie czasu tylko marsz do kuchni...
Potrzebujemy:
ok.200g biszkoptów, lub upieczonego w domu biszkopta
500g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
250ml śmietany kremówki (30%)
250ml naparu mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
50ml wódki
trochę-tak z pół łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki żelatyny
wiórki gorzkiej czekolady do posypania
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce serek. Kawę łączymy z alkoholem i aromatem migdałowym. Do pucharków nakładamy warstwę z biszkoptów i nasączamy je kawą, następnie kładziemy 2-3 łyżki serowo-śmietanowej masy, posypujemy kakaem, znów biszkopty, nasączamy, serek itd., do wyczerpania składników. Na górze powinien znaleźć się serek który najlepiej obficie posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny i zajadać się bez opamiętania :)
Smacznego ;)
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/tiramisu-deserowa-wersja.html