Wykonanie
Gruszki przekrawamy na połówki , wydrążamy gniazdo nasienne . Ciasto dzielimy na kawałki , przykrywamy
ciastem , dociskamy . Formujemy ogonek i listek . Ciasto nacinamy delikatnie w kilku miejscach , smarujemy
białkiem . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 250C .Pieczemy ok 15 min /do zrumienienia ciasta/ .
Ser mieszamy z
whisky i
orzechami . Po 15 min
gruszki odwracamy na drugą stronę i nakładamy farsz z
orzechami . zapiekamy jeszcze ok 5 min. Nie należy nakładać zbyt dużej ilości farszu -
ser ma intensywny ostry smak a podgrzanie jeszcze to wzmacnia .
Gruszki nie muszą być bardzo dojrzałe , w czasie pieczenia zmiękną , chodzi o to żeby były słodkie . Smakują wtedy idealnie z
ostrym serem i chrupiącymi
orzechami .