ßßß Cookit - przepis na PARZYBRODA

PARZYBRODA

nazwa

Wykonanie

- Taka potrawa, jakby gęsta zupa, w której łyżka staje (...) - Z kartofli i kapusty, wszystko rozgotowane i rozdyźdane, a ta kapusta grubo krojona, po brodzie się plącze przy jedzeniu i dlatego to się nazywa parzybroda. Gorące musi być.
- Pożywienie ubogich chłopów - dodała Melania. (...)"
Joanna Chmielewska "Harpie"
SKŁADNIKI :
mała główka białej kapusty
3 ziemniaki
30 dkg wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka majeranku
sól , pieprz , kminek
1 l mleka
smalec do smażenia
Kapustę kroimy drobno . Cebulę , boczek i ziemniaki podsmażamy na dnie garnka na małej ilości smalcu . Dodajemy kapustę i przyprawy . Zalewamy mlekiem i jeśli mleko nie przykryje warzyw dolewamy trochę wody . Gotujemy do miękkości . To mleko w parzybrodzie smakuje rewelacyjnie , tylko trzeba posolić . Musicie spróbować to świetna rozgrzewająca zupa na takie chłody .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/02/parzybroda.html